26 Dorpentocht

Er zijn geen aankomende evenementen.

11 DorpentochtMaak zaterdag 25 mei 2024 een prachtige fietstocht door het meest westelijke deel van de Betuwe: de fruittuin van Nederland. Er zijn 3 verschillende afstanden te rijden: 50 km, 80 km, 100 km en 130 km.

De 50 kilometer route gaat door de 11 karakteristieke dorpen van de oude gemeente Geldermalsen. De tocht gaat langs rivier de Linge, (fruit)boomgaarden, boerenerven, weilanden, grienden en diverse landgoederen, waaronder ‘Mariënwaerdt‘ en ‘Noordenhoek‘. Deze tocht van 50km is (ook) uitermate geschikt voor ‘gewone fietsen’.

Dit jaar nieuw: De 80 kilometer route rijdt tot het rustpunt mee met de 100 kilometer maar rijdt vanaf daar verder op de 50 kilometer route. Je pakt hiermee een extra lus langs de Waal voorbij Ophemert en Varik vergeleken met de route van 50 kilometer.

De 100 kilometer tocht komt langs de 26 karakteristieke Betuwse dorpen van de nieuw gevormde gemeente West-Betuwe, waaronder de 11 van de voormalige gemeente Geldermalsen. De route maakt een extra lus richting de Waal langs de dorpen Varik en Opijnen en rijdt vervolgens richting Vuren. Vanwege werkzaamheden dit jaar niet overal, maar daar waar mogelijk kiezen we voor de dijk.

De 130 kilometer tocht maakt bovenop de gehele 100 kilometer route een extra lus in het begin van de ’11 Dorpentocht’. Deze lus gaat grotendeels over de Diefdijk langs de Hollandse Waterlinie, helemaal richting het Fort Everdingen en langs rivier de Lek. Later splitst de route opnieuw voor een rondje langs het dorp Spijk. Ook op deze route worden alle 26 dorpen van de gemeente bezocht.

Praktische informatie

Handig om te weten voordat u met de fiets komt.

Noodnummer

Bent u de weg kwijt, heeft u pech of heeft u op een andere manier hulp nodig? Tijdens de tocht is de organisatie bereikbaar op het noodnummer: 06-18419633

Is er een ongeluk gebeurd en is er sprake van ernstig letsel? Bel altijd eerst 112, daarna de organisatie!

Inschrijven

Op locatie

Inschrijven kan op de dag zelf op de start/finishlocatie in de Betuwe Poort tussen 8:00 en 10:00. Leden van de NTFU kunnen zich hier ook automatisch inschrijven met Scan & Go.

Voorinschrijven

Wilt u zich nu al inschrijven? Dat kan op de site van Fietssport.

Kosten deelname

Bent u VDR-lid en wilt u gebruik maken van de korting? Neem dan uw lidmaatschapskaartje of een foto hiervan mee! Dit maakt het werk aan de inschrijftafel makkelijker én sneller!

Route

De route kent, zoals al eerder genoemd, weer verschillende afstanden: 50, 75, 100 en 130 kilometer.

De route is op de dag van het evenement uitgezet met pijlen en wordt ongeveer een week voor het evenement online gezet voor gebruik op GPS systemen. Deze kunt u hier vinden.

De route wordt uitgezet met behulp van gele pijltjes met een oranje punt zoals deze hiernaast. Volg deze pijltjes om op het juiste spoor te blijven.

Alle routes maken gebruik van de zelfde soort pijlen, er zijn vier splitsingen waar de routes andere wegen zullen volgen. Dit wordt ruim van tevoren aangegeven.

Tijden en faciliteiten

Parkeren

Kijk hier voor meer informatie over parkeren.

Start- en finishlocatie

De start en finishlocatie is in Dorpshuis de Betuwe Poort in Rhenoy. De Betuwe Poort is open vanaf 7:30 en sluit om 18:30. Starten is mogelijk vanaf 8:30 tot 10:00.

Vanaf 11:30 is er muziek en zijn er verschillende sport en spel activiteiten voor de kinderen van deelnemers en uit de omgeving. De organisatie nodigt iedereen uit om naar de finishlocatie te komen om te genieten van de festiviteiten!

In de Betuwe Poort zijn toiletten, douches, toiletten en een gezamenlijke kleedruimte aanwezig. Zowel bij de Betuwe Poort als bij het rustpunt is EHBO aanwezig.

Het is mogelijk om uw fiets bewaakt te stallen.

Rustpunt

Het rustpunt wordt georganiseerd bij de Fiets Cross Vereniging te Geldermalsen (Meersteeg 4B, 4191 NK Geldermalsen). Deze locatie is geopend tussen 10.00 uur en 13.00 uur en op vertoon van uw polsbandje krijgt u kosteloos een kopje koffie of thee. Tegen betaling kunt u hier ook iets te eten krijgen. EHBO en toiletten zijn hier ook aanwezig.

Dikke Banden Race

Vanaf 15:00 begint de Dikke Banden Race voor de jongere fietsers, de starttijden zijn als volgt:

  • 2 tot 4 jaar begint om 15:00
  • 5 tot 6 jaar begint om 15:10
  • 7 tot 8 jaar begint om 15:20
  • 9 tot 10 jaar begint om 15:30
  • 11 tot 12 jaar begint om 15:40

Voor meer informatie en voorinschrijven kunt u terecht op de site van Visma | Lease a Bike.

Gedragsregels

Elke deelnemer moet zich aan de verkeersregels houden en deelname is voor eigen risico. Wij vragen als organisatie aandacht voor de volgende gedragsregels voor Toerfietsers, opgesteld door de NTFU. Deze zijn te lezen op posters bij de inschrijving en in de routeboekjes. Denk hierbij aan:
• Houd je aan de verkeersregels
• Houd zichtbaar rekening met anderen in het verkeer
• Gebruik een fietsbel
• Geef tijdig aan welke richting je gaat volgen
• Blijf beleefd tegen andere weggebruikers
• Rij altijd op het aangegeven fietspad
• Benader drukke, gevaarlijke locaties/verkeerssituaties stapvoets
• Passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid
• Volg aanwijzingen op van politie en/of verkeerregelaars
• Gooi afval in een afvalbak
• Gebruik je kop, helm op!